Centar za razvoj odnosa i veza

 Koliko su važni odnosi i veze?

Spomenuli smo da svaki dobar odnos sa unutar samog sebe, ima veću mogućnost donošenja boljih, zatim i iskustvo osjećajno popunjenijih vanjskih veza, nadahnuća, osjećaj radosnijeg zajedništva, istinskog zadovoljstva i važnosti za naš život, tako da je najveća vrijednost odnosa osjećaj ukupnog blagostanja.

Razvoj međuljudskih odnosa i veza se bavi pomoći u razvoju, po mogućnosti izgrađivanju, već postojećih odnosa i veza, a može pružiti i stručnu pomoć oko dilema pri pronalaženju i odabiru novih. Naime, u današnjem društvu, općenito gledajući, društveni odnosi i veze su realno ugroženi od cijelog niza čimbenika. Kronična nestašica novca, ogromne globalne financijske oscilacije, stalna trka za poslom i za napredovanjem u njemu kako se ne bi ugrozilo radno mjesto od strane drugoga (preagresivni natjecateljski odnosi koji uništavaju ono što je najveća vrijednost: osjećaj normalne smirenosti, pomalo veselja, humora, sve ono što pridonosi boljim međuljudskim odnosima, a i učinkovitosšću posla.

Svi opažamo da bi toga bilo dobro više. Međutim, ne ovisi sve o drugima. Da bi osoba stekla uvid u svoj nesvjesni, krivo naučeni i”usađeni” vlastiti mentalni sklop koji još i može potaknuti spomenuto, a kojeg ne prepoznaje i vjeruje da je s njim sve u redu, korisno se ipak obratiti stručnoj osobi.

Sve češća promjena muško-ženskih uloga, sve veća krhkost, razdražljivost, tuga kod mnogih brakova, djeca koja to sve gledaju i to proživljavaju svaki na svoj način i ponašaju se onako kako roditelji “ni u snu” ne bi očekivali. Dakle od društvenih teškoća do utjecaja vanjskog, ali i unutarnjeg svijeta na sebe i svoje obitelji. Zbog toga je bitno naglasiti ovaj aspekt. Kako je veliki broj djece  ovisno o roditeljima, jer se nisu bila u prilici dovoljno osamostaliti za svoju dob, bitno je da barem jedan od roditelja promisli o mogućnosti vlastitog liječenja. Ako prihvati takvu mogućnost, to će se sigurno odraziti na cijeli obiteljski krug, a moguće i šire.

Centar za psihološko savjetovanje MYWAY Dr. Damir Dragičević
Pod Kosom 6, Split Mob.: 091-5191987 Tel.: 021-398620
(prima po dogovoru)
– Skype kontakt: mywaycenter